Du är inte förortsbo om du är socialist

På min och mina vänners nu mer eller mindre nerlagda blogg Vardagspussel så var ett av de populäraste inläggen (både av mig och av läsarna) det där jag konstaterar att man ”inte är arbetare om man är socialist” i  medias/liberalers/överklassares ögon.
Det har nu slagit mig att det samma gäller oss förortsbor. Om du kallar dig själv socialist så blir du automatiskt förflyttad från din förortslägenhet till en rymlig våning vid någon trendig gata på Söder. Om du är aktiv i ditt bostadsområde, diskuterar dina och dina grannars behov, känslor eller bara politik i allmänhet så frågar genast politikern eller journalisten varifrån du kommer, och varför du åkt just till den här förorten för att predika?

Never mind att vi i valen till riksdag och kommun röstar rödare än tvärsnittet av LO-medlemmar överlag. Strunta i att det bara är i Stockholms förorter du kan hitta flera år gamla affischer eller klistermärken med socialistiska budskap sitta uppe orörda, men med färgen bortblekta av solen.

Det spelar ingen roll, verkar det som. Är du socialist KAN du inte bo i förorten. Att Skärholmen och Vårberg är ett av Stockholms kommuns rödaste valdistrikt har inget med saken att göra. Att Norsborg, Hallunda, Alby och Fittja får resten av ”sosse-Botkyrka” att se mörkblåa ut i jämförelse är ingen intresserad av i sammanhanget. Jag har inte siffrorna från valmyndigheten, men jag skulle tippa på att Masmo och Vårby Gård knappast är Huddinges mest moderata distrikt precis heller.

Men lets face it. Politik är knappast bara vad valresultaten visar. Det är vad vi socialister har hävdat sen långt innan vi inom arbetarklassen hade rösträtt. Självklart fanns socialismen innan socialdemokraterna sneakade in sig i riksdagen! Många skulle nog dessutom hävda att den bara finns utanför Riksdagens dörrar. Vi kallar den för klasskamp och den kan ta sig flera uttryck. Oftast pratar man om motstånd på och kring arbetsplatser. Men även arbetslösas motstånd mot värdelösa ”åtgärder” eller skolelevers kamp mot nedskärningar hör dit. I Masmo ockuperade ungdomar sin fritidsgård över en natt för att den skulle flyttas. I Fittja mynnade missnöje över polistrakasserier ut i kravaller som, precis som tidigare bilbränder, mest drabbade de boende i området. Klasskampen kan alltså se olika ut, på gott och ont.

Jag hoppas iaf att den här bloggen, när den väl kommer igång, kan bli en schysst källa till information över vad som händer ute längs röda linjen och hur vi socialister som lever och verkar här tycker om saker och ting.

(Hör gärna av er om ni vill vara med och skriva på bloggen!)

/Krastavac


Från Konfliktportalen.se: Fredrik Jönsson skriver ”Nu har politikerna tagit över nyhetsredaktionerna”, Anders_S skriver Göteborg-Borås Järnväg och syskonbanan Borås-Alvesta, L. O. Kristoffer Ejnermark skriver Mussolini var brittisk agent, Jinge skriver Muslimer – gå med i SD!

För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.

Annonser

 1. Daniel

  Hej!

  Jag tror inte att vi som socialister tjänar på att förneka att i delar av den socialistiska rörelsen har medelklassen haft relativt stort inflytande med tanke på hur liten den är jämfört med arbetarklassen. Enligt vad jag känt av i alla fall. Klass är idag ett begrepp laddat med skam. Medelklassen skäms ofta över sitt ursprung i de här sammanhangen men drar ändå nytta av de fördelar som givits dem i sin klassposition. Enligt mig ska medelklassen mer än gärna hjälpa till i kampen för socialism. Men de bör skolas i klassmedvetenhet och inte dölja sin klassbakgrund för sannolikheten att de har en akademisk tradition bakom sig är större och de kan då få oproportionerligt mycket makt. För hederlighetens skull kan jag säga att jag växt upp med föräldrar där ena varit medelklass och den andra arbetarklass. Viktigt att påpeka är att i arbetarrörelsen i stort så är det enligt mina observationer en otvivelaktig dominans av människor från arbetarklassen.

  Nå väl. Det jag upptäckt är att man som socialist ofta misstänkliggöras utifrån klassbakgrund. Antingen beskylls socialisten för att vara en girig slusk som inte har koll på någonting. Eller så är personen en bortskämd medelklassunge som tycker synd om arbetarklassen.

  Att SAP kom in i riksdagen krävde enorm kamp från arbetarklassen. Man kan beskyllda den svenska socialdemokratin för mycket. Men att vi har ett av världens starkaste välfärdssamhällen är till stor del ett resultat av klasskampen som skett på många olika plan. Hell, till och med Sverigedemokraterna drömmer sig tillbaka till socialdemokratins storhetsdagar.

  Mvh
  Botkyrkabo i exil

  • Koltrast

   Håller med om mycket,
   dock inte att SAP skulle haft nån positiv roll i sammanhanget. det är sant att arbetarklassens kamp och uppoffrringar förde in SAP i riksdagen, lika sant att SAP sen svek allt som kan kallas socialism, och skapade sin ”storhetstid” på politisk exploatering av arbetarklassen (m.fl.). det är denna storhetstid av svek mot alla socialistiska ideal som SD drömmer om (rasbiologiska institutet, först i europa! efter USA modell, tvångssteriliseringar av icke önskvärda, tydliga ”J”n i judars pass, miljonprogrammets ABC planerade segregation för ökad isolering och kontroll i städerna.) vi bör inte ge cred åt SAP p.g.a. deras framgångar alltid varit en effekt av riktig klasskamp.

   • Daniel

    Ja, och SAP har som parti haft stor förankring i arbetarklassen. Jo, Sverige har en del socialistiska tendenser. Jämför bara med många andra länder. Men hur som helst är det kapitalistiska produktionssättet i Sverige dominerande och de gemensamt ägda resurserna måste oftast anpassas efter läget på marknaden.

    Miljonprogrammen var nog knappast en konspiration för ökad segregering. Vad skulle vi gjort utan dom?

    Du måste ju se rasbiologiska inst. osv i ett historiskt sammanhang. Det var vetenskap och sanning på den tiden. Självklart ska vi förkasta det men det är också väldigt lätt att vara efterklok.

    Missförstå mig inte, jag är inget fan av SAP. Men tycker inte vi ska kasta bort de helt. Jag har snackat med valarbetare för SAP som kämpat för socialismen och genom SAP har arbetare i sverige ett mycket drägligare liv än på många platser. Klasskamp och parlamenterism är inget motsatspar.

    Men det här är en sidodebatt.

 2. Röda Linjen

  Det är ju tyvärr det som är problemet Daniel :/
  Hur du än gör som socialist så är du inte en ”riktig” förortsbo/arbetare osv.
  Konstigt nog så hör man inte samma sak om liberaler när de förespråkar/genomför militärordning i skolan, statlig övervakning och hårdare straff.

  Vill också påpeka att den här bloggen inte har som mål att ”förneka att i delar av den socialistiska rörelsen har medelklassen haft relativt stort inflytande”. Snarare tvärtom belysa att den stora delen av Stockholms socialister bor ute i förorterna, inte i medelklassens innerstad.

 3. Andreas

  Men vad är nu medelklass? Låt mig citera mig själv från en helt annan diskussion:

  ”Medelklass är, menar jag ,snarare ett generaliserade sociologiskt begrepp än ett strikt politiskt – även om inget begrepp helt kan stå utanför politiken, missförstå mig inte. ”Medelklass” signalerar att det skulle finnas något som är står ovan arbetarklassen, något som underförstått är värt att sträva efter, som alla vill bli. Att som individ vinna någon personlig strid, bli medelklass och sedan kunna vara nöjd är målet. Det är knappast en slump att borgerliga ledare älskar begreppet så hårt – det är menat göra människor passiva.

  Det finns skikt i arbetarklassen, vi är splittrade b.l.a genom inkomst, språk, etnicitet, kulturintag och kön men begreppet medelklass är meningslöst för att beskriva detta.

  I grunden är begreppet arbetarklassfientligt i den meningen att det antyder att arbetarklassen är obildad, att en person från arbetarklassen inte kan vara bildad, för då är man inte arbetarklass längre – då har man helt plötsligt helt andra intressen.”

 4. Benke

  Klass handlar inte om individer. Att det har tolkats så är ett mått på hur idiotindividualiserat hela samhället inklusive vänstern har blivit.
  Släpp den där liberala sargen och kom med i matchen.

 5. Röda Linjen

  @Benke
  Fast så är ju inte heller ”medelklassen” någon klass i marxistisk betydelse heller. Jag tror du läser Andreas kommentar lite som fan läser bibeln nu 🙂

 6. Benke

  Jag menade inte just hans kommentar. Vi svarar på ett idiotiskt eller medvetet försök att individualisera klass med att göra samma fel själva. Klass handlar inte om individer. Massor av akademiker publicerar mängder av text crip theory, intersektionalism, etno-whatever med mera. Det är det liberala svaret på ett klassbegrepp förankrat i verkligheten. Det är jävligt svårt att se bortom identitet och individualism. Många av oss ramlar själv i fällan.

 7. abevigoda

  @Benke: jo jag håller med dig om det, och det är väl det spåret jag är inne på: begreppet ”medelklass” gör om klassbegreppet från att handla om politik till att handla om enskilda individers karriärmöjligheter och självbild/er.

  /Andreas

 8. Benke

  @abevigoda
  Medelklassbegreppet är meningslöst så skit i det. Förklara med några få ord och genom praktisk handling vad vi menar istället. Skit i idioterna. Sluta ta med alla media och akademiker ideologer som inte bidrar med något förutom en ”breddad analys”. Vi behöver förenklingar, generaliseringar och fokus på de behov som förenar de allra flesta. Istället för alla hyllmeter med blajindivdualism.

 9. Daniel

  Röda Linjen:
  Den engelska översättningen av mellanskikt är middle class i Marx grejer.

  Benke:
  Skulle vara jävligt fint om du vore lite trevligare och inte kallade mitt inlägg för idiotiskt. Främjar inte debatten.

  Förstår inte hur du kan se begreppet medelklass som individualistiskt för den delen heller?

  Intressant tråd om medelklass: http://socialism.nu/showthread.php?t=738

  Liberalerna pratar om att arbetarklassen är döende (om de nu öht pratar om klass) och den stora nya gryende klassen är medelklassen. Vilket såklart är felaktigt och någonting jag inte sysslar med.

  Btw, är det mig du kallar media – och akademikerideolog? (:

  Andreas:

  Så enligt dig bör vi endast tala om arbetare och kapitalister? Och då motiverat att det får individer ur arbetarklassen att vilka bli medelklass istället och vara passiva?

 10. Pingback: Samtidigt, tjugo stationer bort på röda linjen « Röda Linjen
 11. abevigoda

  Daniel: Ursäkta, två och en halv månad sent svar… Om du hittar hit igen får du gärna svara.

  Jo, så tänker jag. Att medelklass egentligen är ett annat slags språk men att det används medvetet av borgarmedia för att passivisera och göra arbetarklassen och dess intressen till något som bara gäller ett extremt fåtal. Men jag kan vara helt ute och cykla, om du tycker annorlunda så hjälp mig vidga mina vyer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s