Från Fittja till Kreuzberg

I Dagens Nyheter så slår Jan Lewenhagen fast att den tyska huvudstaden Berlin är minst lika segregerat som vårt Stockholm, men att det inte är lika lätt att se som i vår huvudstad. Precis som Stockholm så byggdes Berlin på en ö, men där slutar likheterna. Ön ligger i floden Spree som rinner mellan två platåer på vilka där den största delen av staden nu breder ut sig, mellan platåerna och floden fanns för länge sen ett träsk, men av det finns inga spår kvar. Till skillnad från Stockholm så är därför de geografiska skiljelinjerna mellan olika områden inte lika tydliga, vilket verkar vara Lewenhagens poäng, även om han inte säger det rakt ut.

Stadsdelen Friedrichshain-Kreuzberg ligger strax öster om Berlins centrum och är en av Berlins rödaste distrikt. I allt annat än på pappret är det dock två olika stadsdelar, i alla fall om du frågar invånarna själva. Kreuzberg ligger väster om den forna Berlinmuren och Friedrichshain precis öster om den. Mellan sig har de en stor banvall där pendel- och tunnelbanetåg möts samt ett vattendrag. Både Kreuzberg och Friedrichshain är dock klassiska arbetarklassområden och bebos till stor del av turkiska familjer. Jämfört med Stockholm är Berlin en mycket fattig stad. Hög öppen arbetslöshet eller social utslagenhet, många pensionärer och unga gör att inte ens hälften av invånarna har ett arbete. Att elda med kol är fortfarande ett mycket vanligt sätt att värma upp sina lägenheter, då hyreshusen ofta saknar centralvärme. Något som polisen är medvetna om när de genomför vräkningar av familjer och ungdomar som bor i stadens många ockuperade hus. En vanlig taktik de använder sig av är nämligen att förstöra skorstenarna veckor innan själva vräkningen för att ”frysa ut” de illegala hyresgästerna. Ofta får man då ut barnfamiljerna och kan då gå på hårdare mot de ungdomar som stannar kvar.

Samtidigt så pågår ett kraftigt gentrifieringsprojekt i Berlin. Eftersom hyran är låg i arbetarområdena så har det alltid bott konstnärer, studenter, musiker och andra ”trendsättare” där. Det lockar dit folk, ofta människor från mellanskiktet eller överklassen, som tycker det är ”pittoreskt” med fattigdom. En sorts social turism, ovan ifrån. Helt plötsligt kommer du inte in på restaurangen på hörnet för att du har fel sorts skor, matpriser och hyran stiger i skyarna och gamla kompisar har inte råd att bo kvar. Det finns ett stort motstånd mot den här utvecklingen, inte minst i Kreuzberg och Friedrichshain.

Här kan vi dra paralleller till Stockholm och röda linjen. Det som Kreuzberg och Friedrichshain genomgår nu, genomgick Södermalm för 20-25 år sedan, efter Södermalm var det Gröndals tur och sedan Årsta. Nu är det väl mest Aspudden-Midsommmarkransen som är på tapeten, men vem vet vad som händer i framtiden? Vi har redan sett försöket att locka till sig andra än lokalbor när Skärholmens Centrum byggdes om.

Men här kan nog Stockholms delvis planerade och delvis naturliga murar mellan våra bostadsområden vara till nånting gott. Det är svårt att gentrifiera hårt segregerade områden när man inte kan bygga ihop dom med redan nu attraktiva ställen. Södermalm var enkelt, det ligger ju bara ett stenkast från Stockholms gräddhylla. Aspudden och Midsommarkransen en bit därifrån, men när de gamla invånarna helt byts ut av bättre bemedlade från innerstan så har man nog hunnit bygga ihop staden ända till Hornstull.

Nå, det är ju inte nåt fel med att rusta upp lägenheter. Men det är skillnad på renoveringar och lyxrenoveringar med målet att höja hyran och kasta ut hyresgästerna. Ett positivt exempel är byggandet av etage-våningar på befintliga hyreshus i Alby och det finns nog mängder med andra bra exempel.

Men värt att komma ihåg är att Berlinarna kämpar som galningar för att hålla ihop den gemensamma identiteten i sina områden. Staden må vara lika segregerad som Stockholm. Men där pågår hela tiden en öppen kamp om rätten till staden och boende, lokalt stadsdelsmotstånd och mobilisering mot privatiseringar och kommersialiseringar av allmänna utrymmen. Det är en kamp som borde föras i Stockholm också.

Från Konfliktportalen.se: loaderrorready skriver GREKLAND: Eliten hämnas på befolkningen, andread0ria skriver Praktiken i praktiken, Johan Frick skriver I min ungdom utkämpade jag många hårda strider, Albert Svensson skriver Nordens Istanbul, jesper skriver Det glöder i stockholmsvintern, Fredrik Jönsson skriver Sverige­demokraterna får sin högsta notering hittills

  1. Pingback: Ohly – en superhjälte? « Andrea Doria
  2. Pingback: ”Natten mot den 3 mars 1940″ «

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s